Opowiadając na to pytanie muszę zacząć od stwierdzenia… to zależy. Zależy od tego, co zakup Thermomixa miał zmienić w Twojej kuchni i sposobie gotowania. Czy mieliście gotować zdrowiej, szybciej czy taniej. Jaki jest Wasz poziom umiejętności, wiedzy i świadomości. Na poczatku możliwe jest, ze będziecie gotować więcej, bo cieszycie sie nowym sprzętem, wszystko Wam wychodzi, smakuje i chcecie wszystko wypróbować. Uważam, ze to dobrze. Poznajecie sposob doprawiania w przepisach, zyskujecie doświadczenie i swobode w gotowaniu, która jest bardzo ważna.
Jeśli ważne są dla Was zdrowe przepisy to:
- każdy z przepisów na podział na wartości odżywcze
- jest mnóstwo filtrów i hasłowe wyszukiwanie, które pomoże Wam znaleźć to lekkie i zdrowe
- są całe książki z przepisami dedykowane dietom i wykluczonym składnikom
- mamy mnóstwo przepisów z niskim indeksem glikemicznym, low carb, niskowęglowodanowych i całe kolekcje wszystkich posiłków w wersji do 400 kcal
- są przepisy dla trenujących czyli proteinowe, przed i po treningu
- mamy już 2 kolekcje przepisów Ewa Chodakowskiej
- mamy też cały program dietetyczny często nazywany dietą pudełkową. Dieta pudełkowa w Thermomixie na trzy warianty i różne przedziały kaloryczne. Kilka wariantów każdego z posiłków na 7 dni w tygodniu.
Gotowanie w Thermomixie zachęca do własnej produkcji domowej od zera. Dzięki Thermomixowi będzie to przyjemne, bez wysiłku i szybkie. Każdy z przepisów możemy modyfikować pod kątem ilości soli, cukru, rodzaju mąki czy jakości innych składników. Jeśli ugotujemy czy wyprodukujemy potrawę w domu, z marszu będzie to zdrowsze, z uniknięciem chemii i świeże. Pomyśl tylko o pieczywie, domowej kostce rosołowej, pastach do pieczywa, przetworach czy napojach. Możesz już na zawsze zrezygnować z dań gotowych, przetworzonych półproduktów, dmuchanych bułek i nie dać się oszukać podstępnym producentom żywności.